Kerstmarkt Vennepse parochie krijgt zeker een vervolg

Kerstmarkt Vennepse parochie krijgt zeker een vervolg
Enkele uitbaters die actief zijn tijdens de kerstmarkt, met Lisette Blom tweede van links. - Foto: Ria Meuleman

NIEUW-VENNEP - De eerste kerstfair van de rooms-katholieke parochie Nieuw-Vennep, in De Herberg naast de kerk, is zondag 11 december een succes geworden en zeker voor herhaling vatbaar. In het begin liep het zo storm met mensen die uit de kerk kwamen, dat enkele kraampjes snel waren uitverkocht.

NIEUW-VENNEP – De eerste kerstfair van de rooms-katholieke parochie Nieuw-Vennep, in De Herberg naast de kerk, is zondag 11 december een succes geworden en zeker voor herhaling vatbaar. In het begin liep het zo storm met mensen die uit de kerk kwamen, dat enkele kraampjes snel waren uitverkocht.

De twaalf kraampjes op de kleinschalige kerstfair werden bemand door hobbyisten en ondernemers die in het parochieblad adverteren.

Volgens de organisatoren Lisette Blom, voorzitter van de commissie Kerk in Beweging, en Thom Lansdaal was de fair een spontane actie voor en door parochianen. „Om meer naar de mensen toe te komen en leven in de brouwerij te brengen.”

Met deze geheel nieuwe activiteit wilde de parochie een extra kans geven om leuke producten te kopen om de kerstdagen thuis extra feestelijk te maken.

De achterliggende gedachte was ook een financiële bijdrage van de standhouders om activiteiten van de parochie, die mensen verbindt, te kunnen bekostigen.

Er was van alles wat, waaronder Bakker van Leeuwen met kerstkransen en tulbanden. Slagerij de Scharrelaar verkocht erwtensoep, bij Wine Center uit Nieuw-Vennep konden diverse wijnen worden geproefd en kregen mensen adviezen over welke wijn mooi harmonieert met welk gerecht.

Tuincentrum Suidgeest was vertegenwoordigd met allerlei kerstartikelen, terwijl bij kaasboerderij Van Wees heerlijke boerenkaas geproefd kon worden.

Bij kapsalon Perdaan was er aandacht voor persoonlijke verzorging om er feestelijk uit te zien met kerst. Een van de hobbyisten had leuke vogeltaarten om de tuinvogels de winter door te helpen.

Blom was erg te spreken over de opkomst en de inzet van iedereen, waaronder Lano Jansen, die in de huid van de kerstman was gekropen. De inwendige mens werd ook niet vergeten. Bij de gratis koffie en thee werd veel zelfgemaakte (appel)taart verkocht.

Pastoor Ruben Torres had 150 loempiaatjes gemaakt. „Deze kerstfair was eigenlijk een soort pilot”, aldus Blom bij het scheiden van de markt. „Maar echt een dag van ontmoeting. Dus volgend jaar weer!”

Op eerste kerstdag houdt de parochie de inmiddels wijd en zijd bekende, traditionele kerstinloop. „Lano Jansen is de grote trekker hiervan. Met name voor kinderen is het heel leuk, want ze mogen kerststukjes maken. Het is altijd heel gezellig, met een levende kerststal, kerstbrood, chocolademelk en glühwein en er treedt gelegenheidskoor op.”

De kerstinloop vindt plaats in het kerkgebouw aan de Sint Anthoniusstraat, zondag 25 december van 13.30 tot 16.00 uur.

Ria Meuleman