Bonte stoet BN’ers bij opening

Bonte stoet BN’ers bij opening

Irene Moors en Jan Kooijman bij de première van Sneeuwwitje, tevens officiele opening van Cinemeerse. (Foto's: Jan Aukes)Joel, Redmer, Borre en Silver openen Cinemeerse, samen met Sneeuwwitje.

Irene Moors, Jan Kooijman, Monsif, Robin Martens, Marjolein Keuning, Quintis Ristie, Laurette Gerards, Jeronimo en Rolf Sanchez. Zij en nog vele andere bekende Nederlanders waren zaterdag aanwezig bij de première van Sneeuwwitje in Cinemeerse. Tegelijkertijd werd de nieuwe bioscoop aan het cultuurplein officieel geopend.

Irene Moors, Jan Kooijman, Monsif, Robin Martens, Marjolein Keuning, Quintis Ristie, Laurette Gerards, Jeronimo en Rolf Sanchez. Zij en nog vele andere bekende Nederlanders waren zaterdag aanwezig bij de première van Sneeuwwitje in Cinemeerse. Tegelijkertijd werd de nieuwe bioscoop aan het cultuurplein officieel geopend.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand klinkt, het aan de einde van de middag door de microfoon in bioscoopzaal 3. Zanger Monsif enthousiasmeert de zaal met zijn titelsong Je hoort bij mij van de film Sneeuwwitje. ‘Drie, twee, een?nul!’ Er wordt gezamenlijk afgeteld naar het officiële openingsmoment. Niemand minder dan Sneeuwwitje zelf drukt op een grote knop op het podium. Zij wordt geholpen door de zoontjes van eigenaren Frits en Irma Nieuwenhuizen: Joel, Redmer, Borre en Silver. Op het scherm verschijnt Carice van Houten met de boodschap dat zij helaas verhinderd is om aanwezig te zijn. Voor de Nederlandse versie van de film heeft zij de stem van Sneeuwwitje ingesproken.

Stiefmoeder

Vele andere bekende Nederlanders zijn wel aanwezig, waaronder Irene Moors en Jan Kooijman. Moors die haar stem leende aan de boze stiefmoeder en Kooijman aan de prins. Moors staat ook op het podium en zoekt Kooijman die al in de zaal zit en van zijn popcorn geniet. ‘Jij zit lekker op je luie krent, maar kom eens hier. Pas je op dat je geen popcorn morst, straks moeten we met z’n allen stofzuigen’, grapt ze naar hem. Ze vraagt hem waarom hij uitgekozen is om de stem van de prins in te spreken, waarop hij antwoordt: ‘Ik ben oppervlakkig, net als hem, daarom!’ Moors roept vervolgens de apetrotse eigenaren van de bioscoop naar voren, waarbij ze even in haar rol als ‘jaloerse’ stiefmoeder op Irma’s ketting wijst. ‘Wat een mooie ketting draag jij zeg’. Oh, gewoon ge-internet hoor, krijgt ze als antwoord.

Frits Nieuwenhuizen neemt het woord over. ‘Speechen is niet mijn ding. Maar wow wat ben ik trots’, begint hij. In 2006 stond ik nog in m’n cinema op Texel, maar met zo’n ambitieuze vrouw was het luie leventje snel over. Na Schagen is het nu de beurt aan Hoofddorp. Gasten vertroetelen is ons keyword en met een team van zestig mensen hopen we dat waar te kunnen maken.’

Rode loper

Eerder die middag verzamelt pers zich langs de rode loper, waarop honderden genodigden de moderne bioscoop betreden. Naast de BN’ers lopen er ook veel kleine sneeuwwitjes en prinsesjes naar binnen. Ze zijn voor de gelegenheid uitgedost in schattige roze jurkjes, vlechtjes in het haar en dragen allerlei roze accessoires en mooie make-up. Ook enkele jongetjes zijn verkleed als zeerover of sheriff met pistooltje. Intussen loopt Nieuwenhuizen met een tevreden smile rond om gasten en bloemstukken in ontvangst te nemen. Rond half vier verschijnt de eerste bekendheid: het is Jeronimo met zijn vriendin. ‘Een chique bioscoop’, concludeert hij en op de vraag of hij het verhaal van Sneeuwwitje kent, moet hij even nadenken.

Al snel volgen meer BN’ers. William Spaaij, die de film echt van deze tijd vindt, en Toprak Yalciner die grappige elementen verwacht te zien. ‘Het is dan wel een sprookje, maar op iedere leeftijd leer je er wat van.’ De 15-jarige zanger Monsif is populair. ‘Ik ga straks voor jullie zingen, maar ben eerst benieuwd naar de film.’ Als Rolf Sanchez in beeld komt, worden twee meisjes zenuwachtig. Ze willen eigenlijk een handtekening, maar besluiten het niet te doen. ‘Ik heb geen flauw idee van wat ik ga zien. Voor mij is dit natuurlijk een thuiswedstrijd, ik woon vlakbij’, aldus Sanchez. Op de vraag of hij een vriendin heeft, lacht hij: ‘Nee, nog niet, zelfs nog niet in beeld en ook geen boze stiefmoeder. Ik ben hier met m’n eigen moeder.’

Schoonheid

‘Prins’ Jan Kooijman is wat nerveus om straks zijn eigen stem terug te horen. ‘Het inspreken ging eigenlijk vrij vlot. Je bent een hele dag bezig, wel wat ongezellig, want je staat apart in een hokje in de studio. De film is vanwege de grappen erin voor volwassenen ook zeker heel leuk.’ Irene Moors voegt daar nog aan toe dat het een film is voor het hele gezin en vertelt dat inspreken iets totaal anders is dan in een film spelen. Op de vraag of schoonheid voor haar net zover gaat als de bij de boze stiefmoeder, zegt ze schoonheid niet belangrijk te vinden, maar ze vaak toch te dure kleding aanschaft.

Ook Marjolein Keuning is er met haar dochters en verwacht een supermiddag voor haar meiden. Robin Martens maakt de blits in een groene opvallende prinsessenjurk. ‘Waarom mogen alleen kleine meisjes er als prinsessen uitzien, wij toch ook?’

Fotoverslag